Akadálymentes verzió

Eseménynaptár

HKSzeCsPSzoV
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
További események

Hasznos linkek: 
NYERTES PÁLYÁZATOK:

 

 

  

            
Hír keresése: 

2023.05.23 16:00

Akkumulátorok akadtak fenn a NAV ellenőrzésén

Akkumulátorokat gyártott és exportált egy cég, de a termék származására vonatkozó feltételeket nem teljesítette. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezeket a feltételeket is rendszeresen ellenőrzi, és a szabálytalanság miatt bírságot is kiszabhat.

A NAV a regisztrált exportőrként nyilvántartott gazdasági társaságok tevékenységét rendszeresen, nyomonkövetési eljárásban vizsgálja. Ezekkel a vizsgálatokkal ellenőrzik, hogy az adott cég teljesíti-e az exportengedélyt kiadó határozatokban előírt kötelezettségeit.

Ilyen nyomonkövetési eljárásban vizsgált a NAV egy kft.-t, amely akkumulátorokat gyártott és exportált. Az eljárásban azt állapították meg, hogy a társaság a legyártott és exportált akkumulátorokra EU-származást igazolt, de valójában ennek feltételei nem teljesültek. Ezeket a feltételeket a célország és az EU között megkötött szabadkereskedelmi megállapodás származási jegyzőkönyvében határozzák meg. A gyártás során felhasznált, összes nem EU-ból származó alapanyag aránya meghaladta a származási jegyzőkönyvben szereplő határértéket, ezért ezek az akkumulátorok nem tekinthetők EU-ból származónak.

A kft.-nél az áruátengedést követő ellenőrzés azt is megállapította, hogy nemcsak egy szállítmánynál nem teljesültek ezek a feltételek, hanem 2021 és 2022 között több mint száz esetben jogszerűtlenül bocsátották ki az EU-származást igazoló nyilatkozatot.

A származási szabályok megszegésekor a szabadkereskedelmi megállapodás és a közösségi vámjogszabályok is előírják szankció alkalmazását. Ennek részleteit nemzeti vámjogszabályok rögzítik. A NAV ezek alapján eljárva, a társaság terhére több mint 15 millió forintnyi vámigazgatási bírságot szabott ki. A társaság a kiszabott járandóságot befizette.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal


Nyomtatható verzió
Látogatottság: 39